Annukka Paloheimon
Homeopaattinen vastaanotto
 
AJANVARAUS 24h verkossa
tai arkisin P. 0400 432 450
(Myös tekstiviestit)
Eläinhomeopaatti Annukka Paloheimo Ph.D.
Keski-Uudenmaan Eläinlääkäriasema
Lintulammenkatu 6, Kerava

  KARTTA

GREEN DOG
AJANKOHTAISTA

AJANVARAUS
VASTAANOTTO
TIETOA ASIAKKAALLE
HOMEOPAATTISEN HOIDON OHJEITA
LUONTOA SÄÄSTÄVÄ HOITOMUOTO
KOTIAPTEEKKI
ASIAKASPALAUTTEITA
LUENNOT
LINKIT

Facebook
Luonnollista hyvinvointia koirallesi jo yli 20 vuotta!
     
 

Iho-ongelmat ja luonnonlääkintä

Voit tulostaa sivun luettavaksesi, mutta artikkelia ei saa monistaa eikä julkaista ilman tekijän lupaa.

Koiran iho-ongelmat työllistävät yhä enemmän koiranomistajia ja eläinlääkäreitä. Kovin usein ihovaivoista tulee hankala kierre, johon ei tunnu löytyvän pysyvää ratkaisua. Tällöin etsitään apua ’ihan mistä vain’ – myös ns. täydentävistä hoitomuodoista kuten akupunktio ja homeopatia.

Olen eläimiä hoitava homeopaatti ja aktiivinen koiraharrastaja jo 30 vuoden ajalta. Aikoinaan, 10 vuotta sitten, ryhdyinkin opiskelemaan homeopatiaa juuri omia koiriani varten. Tällä hetkellä vastaanottoni Keski-Uudenmaan eläinlääkäriasemalla tuntuu täyttyvän kroonisista iho-ongelmista kärsivistä koirista. Monille olen ns. viimeinen toivo, ’kaikkea on kokeiltu’. Joitain onnistunkin auttamaan pääsemään eroon ihovaivoista, suurta osaa saamme helpotettua.

Menemättä sen enempää homeopatian syntyihin ja hienouksiin, ajattelin jakaa tässä joitain havaintoja ja lisäkeinoja, joita olen 10 vuoden aikana hyväksi havainnut, ja joilla voidaan auttaa koiraa - erityisesti akuuteissa iho-ongelmissa. Artikkelini ’konstit’ eivät toki korvaa eläinhomeopaatin laatimaa hoitosuunnitelmaa, joka räätälöidään aina koiralle yksilöllisesti, ja aina on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen, jos koiran terveydentila sitä vaatii.

RAVINTO

Koskaan koirien ruokaan ei ole panostettu niin paljon kuin nykyisin, toisaalta koskaan koirilla ei ole esiintynyt niin paljon iho-ongelmia kuin nyt. Moni kasvattaja esimerkiksi Englannissa, jossa asuin viimeiset 5 vuotta, siirtyi teollisiin kuivamuoniin runsaat 20 vuotta sitten, mutta he ovat nyt hiljalleen palailleet takaisin ”vanhanaikaiseen” ruokintaan. Tämä koostuu lähinnä tuoreesta lihasta, naudanmahasta, kananmunista, vihanneksista, koirien vehnäkekseistä ja vuohenmaidosta. Toisaalta Englannin markkinoille on tullut nyt yhä useampia luomukuivamuonia jotka perustuvat luonnonmukaisesti viljeltyyn viljaan ja luomukanaan tai -kalaan. Äärimmilleen luonnonmukainen ruokinta on viety australialaisen eläinlääkärin Ian Billinghurstin BARF-ruokinnassa (kirja ’Give Your Dog a Bone’) joka perustuu täysin raakaan ravintoon tarkan ohjeistuksen myötä. Kuitenkin valtaosa koiran omistajista syöttää koiransa nykyisin teollisella kuivamuonalla.

Olen huomannut vastaanotollani, että moni iho-ongelmaisen koiran omistaja on epätietoinen siitä, miten ruokkia koiransa. Usein kasvattajalta on saatu ohjeeksi vain jonkun kuivamuonan nimi.

Englannissa sitä vastoin annetaan yhä Diet Sheet, joka on kotiruokintaan perustuva ohje. Pisimmille ohjeistuksen on vienyt tunnettu USA:ssa oleva Skansens-suursnautserikennel, joka antaa lonkkatakuun, mikäli pentu ruokitaan tuoreravinnolla BARF-ohjeiden mukaan.

Usein puuttuu myös uskallus aloittaa ’vanhanaikainen’ ruokinta, joiltain puuttuu myös aika, joka siihen vaaditaan. Potilaani ihovaivat tuntuvat helpottuvan nopeammin, jos sen ravinto on monipuolista ja sisältää myös tuoreita aineksia. Kaikille ei sovi sama ravinto, eikä sama ravinto koko elämän ajan. Vanhuksen ruokinta eroaa pennun ruokinnasta, käyttökoiran ruokinta eroaa sohvakoiran ruokinnasta.

Monesti minulta kysytään, saako kotiruoasta kaikkea. Tuskin ihan kaikkea. Usein unohtuu lisätä kivennäisaineita, esim. Aptuksen Citro-Oska ja Hiven-Oska on tarpeen.

Ravintolisänä kalaöljy, helokinkukkaöljy, E-vitamiini, sinkki, C ja B-vitamiinit ovat auttaneet monia iho-ongelmaisia. Valkosipuli on myös erinomainen lisä. Sitä on helppo käyttää valitsemalla esim. Dorwest Herbs -sarjan ’Garlic & Fenucreek’ -tabletit. Yrttilisä ravintoon käy kätevästi saman valmistajan tuotteilla, esim. ’Mixed vegetables’ tai ’Keepers Mix’.Viime aikoina olen myös perehtynyt aloe veraan, joka sisäisesti nautittuna tuntuu myös vahvistavan ihon yleiskuntoa samalla kun se toimii yleistonikina.

ELINYMPÄRISTÖ ja ASUINLÄMPÖTILA

Huono yhtälö on tiheäturkkinen, pitkäkarvainen koira ja kuuma, kuiva sisäilma. Moni koira Suomessa asuu liian lämpimissä tiloissa ja ulkoilee liian vähän. Jälleen havaitsen, että iho-oireilu on nopeammin korjattavissa, jos koiran asuintilat ovat viileämpiä ja se saa olla enemmän ulkona, luonnollisemmassa ympäristössä. Ilmansaasteista kärsiviä koiria on yhä enemmän, kun koirasta on tullut city-koira. Mieleeni muistuu bulldoggi, jonka iho reagoi omistajan tupakansavuiseen toimistoon, jossa koira vietti päivänsä. Kun koira jätettiin useammin kotiin, ihokin tuli parempaan kuntoon. Vahvat kodin puhdistusaineet saattavat ärsyttää koiraa, liian voimaperäinen siivoaminen kovilla aineilla onkin pahasta.

HOMEOPATIASTA

Monet krooniset ihon ongelmat ovat immuunijärjestelmän häiriötiloja ja/tai aineenvaihduntaan tai hormonaaliseen tasapainoon liittyviä. Homeopatialla pyritään tasapainon palauttamiseen antamalla lempeitä sysäyksiä (ärsytyksiä) tarkkaan valitulla homeopaattisella lääkeaineella. Kyse ei ole siis lisäravinteesta, vaan kevyestä stimuloinnista. Koiran oma elimistö tekee lopullisen työn. Tasapainon palauttamiseen menee sitä pidempi aika, mitä kauemmin ongelma on ollut. Usein selvitään kuitenkin muutamalla käynnillä, etenkin jos koiran muut olosuhteet ja ravinto on kohdallaan. Pitkään yhtäjatkoisesti syötettynä homeopaattiset lääkeaineet voivat aiheuttaa ikäviä sivuoireita, on parempi kysyä neuvoa kuin syöttää pitkiä kuureja omin päin.

Homeopaattiset valmisteet on Suomessa Lääkelaitoksen rekisteröimiä. Missään tapauksessa ei tule antaa itsetehtyjä homeopaattisia aineita, joita niitäkin on liikkeellä. Suomessa myytävät aineet tulevat luotettavista laboratorioista Englannista, Sveitsistä ja Ruotsista. Valmisteiden nimet ovat perinteisesti tietyn lääkeaineen esim. kasvin tai mineraalin latinankielinen nimi (esim. Arnica montana) ja sen perään on merkitty kirjain ja numero. Ne ilmoittavat aineen tehon eli potenssin. Itse käytän eniten C-potenssia. Ei ole yhdentekevää, mikä kirjain ja numero pullonkyljessä on. Kotikäytössä on viisasta pysytellä alhaisissa numeroissa kuten C6, C12 ja C30.

Homeopaattisen aineen antaminen koiralle tapahtuu eri tavoin kuin antibiootin, ja selitän potilaille aina juurta jaksain miten, sillä muutoin ei näistä aineista ole mitään apua! Aineen kuuluu liueta suun limakalvoilta verenkiertoon. Tabletti tai rae pitää murskata 2 lusikan välissä tai liuottaa vesitilkkaan, ja tämä murske/liuos valellaan koiran suuhun, esim. ientaskuihin tai kielelle. EI kurkusta alas, eikä ruoan sekaan! Ruokaa ei saa antaa n. 20 minuuttia ennen ja jälkeen lääkinnän. Muista!

AKUUTTI IHO

Akuutit iho-ongelmat talttuvat yllättävän helposti jos osataan hoitaa nopeasti – aivan kuten palo on helpompi sammuttaa jos päästään sammutustöihin heti palon sytyttyä.

Koiranomistajalla kannattaisi olla kotona valmiina esim. Aconitum, Hepar Sulph., Merc. Sol, Apis ja Staphisagria. Näistä Aconitumia kannattaa antaa heti kun iho on ärsyyntynyt, esim. kun tassut punoittavat tai korvakäytävä kutiaa. Sopiva annostus on esim. parin tunnin välein yhteensä 3-4 kertaa. Hot spot -ihottumaan voi toki ensin antaa annoksen pari Acontumia, mutta melko varmasti joutuu useimmiten jatkamaan syvempitehoisella Hepar Sulph’lla, 2 annosta päivässä muutaman päivän ajan. Äkäisempiin akuutisti märkiviin ihotulehduksiin voi kokeilla Merc.Solia, jos Hepar ei riitä. Apis on mainio allergisiin reaktioihin, esim. ampiaisen ja hyönteisten pistoksiin. Minulle on raportoitu, että auttaa myös käärmeen puremiin ’yhtä hyvin kuin käärmetabletit’. Silloin on toimittava nopeasti, annos vartin välein kunnes turvotus laskee. Hyvä apu hätätapauksissa matkalla eläinlääkäriin. Staphisagria auttaa usein kutiavissa hyönteistenpistoksissa. Cantharis auttaa palovamman kipuun sisäisesti annettuna, aloe vera -liuos ulkoisesti. Sulphuria ja Psorinumia voi käyttää myös akuutteihin ihovaivoihin, mutta maltillisesti.

KROONINEN IHO

Moni toivoo, että viisasten kivi löytyisi eli että krooninen ihottuma häviäisi kuin taikaiskusta. Valitettavasti näin käy aniharvoin, mutta onnistuessaan homeopaattinen hoito saattaa tuoda melko pitkäaikaisen avun ja helpottaa koiran oloa. Iho-ongelma on usein monien tekijöiden summa, eikä yksi hoitomuoto yksinään välttämättä ratkaise sitä. Parhaiten onnistutaan yhteistyöllä: ravinto, elinolosuhteet, eläinlääkärin diagnoosit akuuteissa ongelmissa ja homeopatia.

Koirien kroonisissa iho-ongelmissa apu löytyy usein homeopaattisten mineraalien puolelta, esim. Sulphur, Ars.alb., Nat. Mur., Calc. Carb. ja Silica. Kasveista erityisesti Thuja ja Pulsatilla tuovat avun, mutta vain kun eläimen kokonaisoirekuva on kohdallaan juuri tämän aineen kanssa.

Kokenut eläinhomeopaatti tekee tämän valinnan analysoimalla kokonaisoireilua, eli keskusteltuaan omistajan kanssa, luettuaan potilaskertomusta ja nähtyään koiran. Puhelimessa tällaista ei tietenkään voi tehdä kunnolla, vaikka moni koiranomistaja niin toivoisikin.

Toisinaan iho-ongelman takaa löytyykin stressi. Esimerkkinä dobermanninarttu, joka yksin jäädessään kalvoi ja nuoli jalkojaan siinä määrin, että niissä oli jatkuva ihotulehdus. Apu löytyi vastanotollani määritellystä eroahdistus-homeopaattisesta lääkkeestä. Tällä koiralla oli kaikki muut osatekijät kunnossa.

Homeopaattisia aineita voi antaa pienille pennuillekin, kuin myös vanhuksille. Olen esimerkiksi hoitanut oman viikon vanhan pentuni hännän ihon kuntoon, kun emo puhdistaessaan oli nuollut häntää liian kovaa ja iho oli pahasti rikkoontunut. Annostus on sama oli koiran koko mikä tahansa, koska kyse on ärsykkeen lähettämisestä, ei lisäravinteesta.

On kuitenkin muistettava ,että vanha koira ei kestä samalla tavalla ärsykkeitä kuin nuorempi, eli annostusta ja potenssia on tarkistettava. Pienelle pennulle ei voi antaa kuin muutama rakeen siru, mieluiten liuosmuodossa varovasti suuhun.

Antibioottihoidon aikana voidaan käyttää varovasti joitain homeopaattisia valmisteita, mutta parempi olisi pitää nämä hoidot erillään, mikäli mahdollista Kortisonihoidon aikana ei tulisi antaa homeopaattisia valmisteita, sillä niiden toimintamekanismi on vastakkainen. Praktiikassani olen huomannut, että pystymme katkaisemaan antibioottikierteen, ja jos satunnaisesti joudutaan vielä turvautumaan antibioottiin, se tehoaa nopeammin ja pysyvämmin.

IHON ULKOINEN HOITO

Oireilevaa ihoa on syytä hoitaa myös ulkoisesti. Luomupuolelta löytyy monia apuja niille, jotka mieluummin hoitavat luonnonmukaisesti. Kehäkukkauute eli Calendula samoin kuin voimakkaalta tuoksuva Teepuuöljy (Tea Tree) ovat laimennettuina ihoa desinfioivia ja hoitavia. Myös niistä tehdyt voiteet rauhoittavat ja hoitavat ihoa. Calendula-liuos voidaan tehdä näin: 3 tippaa uutetta 15 ml steriiliä vettä. Teepuuöljyn voimakas tuoksu auttaa koiran jättämään ihon nuolemisen pienemmälle. Ihosolukon uudistumisessa Calendula ja Aloe Vera (Aloe Barbadensis Miller) ovat hyviä. Erityisesti aloe vera -geeli, liuos ja voiteet auttavat huomattavasti esimerkiksi palovamman hoidossa. Englannissa on nyt aloe vera -buumi, jonka aloitti eläinlääkäri David Urchin kirja (Aloe vera in Veterinary Practice), jossa esitellään aloen käyttöalueita ja hienoja hoitotuloksia värivalokuvin. Kävin hänen luennoillaan ja vakuutuin aineen käyttökelpoisuudesta, kunhan se on hyvältä valmistajalta, eli puhdasta ja oikein käsiteltyä ja täyttää IASC:n laatuvaatimukset. Olemme nyt kokeilleet sitä Suomessa muutamiin iho-tapauksiin, ja suosittelen ainetta lämpimästi, niin ulkoisesti kuin kroonikoille myös sisäisesti.

Koiran ihon hoitamiseen liittyy myös turkin pesu. Tässäkin tuntuu vallitsevan tietämättömyyttä: pestäkö vai eikö pestä. Jotkut iho-ongelmat saattavat olla osittain liiallisen pesun syytä, jotkut likaisuuden eli liian vähäisen hygienian pahentamia. Käsitykseni on, että moni koira jää liian vähälle pesemiselle, ja kun ne pestään, käytetään liian voimaperäisiä aineita. Hyviä luomushampoita on jo saatavilla ihmispuolella, ja koirillekin esim. kaurapohjaista shampoota.

Korvakäytävien hoidossa on hyvä muistaa, että kyse on ihosta. Liika hoito ja liian vähäinen hoito ovat molemmat huonoja vaihtoehtoja. Puhdistusliuoksena voi käyttää edellä mainittuja kehäkukka-, teepuu- ja aloe vera -liuoksia, mutta myös grape seed -liuosta. Tärkeää on , että korvakäytävää ei tökitä pumpulipuikoilla ja että sitä ei ahdeta tukkoon monilla voiteilla.

LOPUKSI

Toivon että kirjoitukseni herättää kiinnostusta hoitamaan omaa koiraa luonnon omin keinoin ja antaa muutamia hyväksi koettuja keinoja. Aiheesta löytyy jo hyviä kursseja ja kirjoja, ja asiantuntijoitakin on, joten rohkeasti kokeilemaan!

Annukka Paloheimo PhD PCH
Eläinhomeopaatti

Homeopaattinen tukihoito, neuvonta, luentomateriaalit ja artikkelit eivät ole tarkoitettu korvaamaan eläinlääkärin antamaa hoitoa. Mikäli koirasi on sairas, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Etusivu
/ Green Dog / Ajankohtaista / Ajanvaraus / Vastaanotto / Tietoa asiakkaalle / Homeopaattisen hoidon ohjeita / Luontoa säästävä hoitomuoto / Kotiapteekki / Asiakaspalautteita / Luennot / Linkit